Výstava „Z histórie do rozprávky“

144

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici si počas horúcich letných dní prázdniny neberie, ale poctivo pracuje na novinkách pre verejnosť. V auguste 2024 prichádza s novou inovatívnou výstavou Z histórie do rozprávky, ktorá je výsledkom spolupráce múzea s odborníčkami na historické odevy Mgr. Lenkou Pajer, PhD. a Mgr. Alexandrou Heldesovou. Nebude to výstava hocijaká! Bude sa v nej prelínať pútavá dejovosť s históriou a rozprávkovou fikciou, pričom sa návštevníkovi prihovoria vznešené dámy, chrabrí rytieri, či zámožní páni. Slávnostné otvorenie výstavy sa bude konať 8. augusta 2024 o 16:30hod. Následne bude prístupná verejnosti až do 30. novembra 2024.

Na pozadí príbehu krásnej Hedvigy Lasinkovič a lúpežných rytierov Podmanických z Bystrického hradu chceme návštevníkovi priblížiť rozdiely medzi historickým a komerčným odevom. Ten historický sa čoraz viac stáva komerčnou záležitosťou, čím stráca na autenticite. Vystavené šatstvo so sprievodným písaným slovom na informačných paneloch majú v návštevníkovi vzbudiť kritické myslenie a poukázať na to, ako v nami sledovanom období vyzeral skutočný odev uhorskej šľachty v porovnaní s tým, ako zvykne byť prezentovaný v médiách, či na komerčné účely.

Našou víziou je predostrieť túto problematiku verejnosti zážitkovým spôsobom, preto sme oživili legendu o krásnej Hedvige a Rafaelovi Podmanickom, nakoľko vhodne zapadá do časového obdobia, do ktorého prislúchajú aj vystavované historické odevy. Ide prevažne o obdobie 16. storočia v Uhorsku, pričom niektoré kostýmy kontinuálne nadväzujú na prvky uhorskej módy17. storočia.Obsah výstavy má navyše regionálny charakter, pretože v stručnosti rozpráva životný príbeh lúpežných bratov Podmanických.

Výstavný projekt podobného charakteru sa v našom vlastivednom múzeu ešte dosiaľ nerealizoval. Obsahuje interaktívne prvky ako pre deti, tak aj pre dospelých. O aké aktivity ide, si budú môcť návštevníci prísť osobne vyskúšať a zažiť dotyk minulosti na vlastnej koži. Okrem dámskych a pánskych odevov budú súčasťou výstavy aj ukážky dobových účesov či detský historický kostým.

Garantkou výstavného projektu je historička Mgr. Dominika Kukučová. Grafický dizajn panelov je výsledkom práce Mgr. Janky Chudovskej a celkový dohľad nad tvorbou projektu prevzala riaditeľka Mgr. Petronela Rágulová, PhD. Je nutné vyzdvihnúť spoluprácu múzea s externými partnerkami Mgr. Lenkou Pajer, PhD. a Mgr. Alexandrou Heldesovou, ktoré sú zároveň autorkami vystavovaných odevov. Historickú časť pokryla Lenka Pajer. Tá sa danej problematike venuje na vysoko odbornej úrovni. Rozprávkovú, filmovú, divadelnú a fantasy zabezpečila Alexandra Heldesová, vlastniaca svoj vlastný krajčírsky ateliér. Obe sa šitiu historických kostýmov venujú už niekoľko rokov a kvalita ich tvorby je nespochybniteľná. Ak chcete nahliadnuť do dobového šatníka uhorskej šľachtičnej, či nazrieť za oponu rozprávkového a fantasy sveta, príďte sa do vlastivedného múzea sami presvedčiť, že odievanie našich predkov nebola žiadna nuda. Nezmeškajte príležitosť zoznámiť sa s krásnou Hedvigou, ktorá k Vám prehovorí priamo z rozprávky.

Dominika Kukučová, Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici